Geef in het voorjaar kleur aan je tuin
met onze voorjaarsbloeiende
biologische bloembollen!


Webshop

Bio Bollen - Lente bloeiers


Assortiment voorjaarsbloeiende bloembollen

Er is een groot assortiment bloembollen die in het voorjaar bloeien en de aftrap geven van de lente! Zo zijn er bloemen die bloeien in het vroege voorjaar zoals winterakoniet, krokussen, narcissen, muscari's, vogelmelk en boshyacinten. Later in het voorjaar zullen de tulpen en de sieruien de show overnemen.

Belangrijk voor wilde bijen

Wist je dat er wilde bijen zijn die eitjes in hun nest leggen die dan in het vroege voorjaar uitkomen? Deze pasgeboren insecten-helpers gaan direct opzoek naar voedsel in de omgeving. Ook zijn er insecten die een winterslaap gehouden hebben en héél hard toe zijn aan een stevig ontbijt; de bloeiende bloemen waar nectar en stuifmeel te vinden is! Net na de winter is er weinig groen en eetbaars te vinden voor deze insecten en het aanplanten van vroeg bloeiende bloembollen zorgt ervoor dat er voedsel is en de insecten op kracht kunnen komen voor de zomer die komen gaat.

Voordelen van biologische bloembollen

Wanneer je kiest voor biologische bloembollen weet je zeker dat er geen chemicalien en pestisciden in de tuin terecht komen. Deze pestisciden zijn schadelijk voor bijen en zorgen ervoor dat bijen de weg naar nestelplaats niet meer kunnen vinden. Hierdoor zijn er de laatste jaren steeds meer bijensoorten op de rode lijst gekomen, samen kunnen wij hier nog iets aan doen!

Tips voor een bloemrijke tuin

Plant verschillende soorten bloemen met ieder zijn eigen bloeitijd zodat er gedurende het hele voorjaar bloemen in bloei staan en er voedsel is voor bijen en andere insecten in de tuin. Wil je jouw tuin/bak ook zo inrichten dat je gedurende het hele voorjaar kunt genieten van bloemen én de bijen daarmee ook? Stuur ons gerust een berichtje of vraag het ons aan de marktkraam wij denken graag mee! Ga ook voor meer biodiversiteit in de tuin en geniet zelf na de koude en donkere winter van de eerste bloemen en kleuren in de tuin!

Biologische kwekers

De biologische kwekers waar wij mee werken kweken niet alleen de mooiste, maar ook de sterkste producten. De kwekers telen met rassen en soorten bloemen en planten waarvan de ervaring heeft geleerd dat zij virusresistent zijn, zodat zij geen gebruik hoeven maken van chemicaliën en pesticiden. De bio kweker zoekt naar natuurlijke middelen en oplossingen tegen ziektes en/of plagen. Al onze bloembollen zijn gecontroleerd biologisch; zowel wij als Bloemoloog én de kwekers zijn voorzien van een SKAL-certificaat.

Planttijd

De voorjaarsbloeiende bloembollen plant je vanaf de herfst tot aan eind december. Bloembollen die na de bloei uit de grond moeten, worden vanaf einde juli uit de grond gehaald en bewaard tot de nieuwe planttijd in de herfst.

Voorjaarsbloeiers: welke zijn er en welke kunnen in de zon?

Voorjaarsbloeiers zijn bloemen die in het voorjaar bloeien, tussen januari en mei. Er zijn veel verschillende soorten voorjaarsbloeiers die geschikt zijn voor verschillende soorten tuinen en grondsoorten.

Voorjaarsbloeiers in de zon

Veel voorjaarsbloeiers hebben veel zon nodig om goed te bloeien en te groeien voor het jaar daarna. Deze bloemen kunnen prima in de volle zon geplant worden:

  • Krokus
  • Narcissen
  • Tulpen

Voorjaarsbloeiers in de schaduw

Sommige voorjaarsbloeiers groeien en bloeien ook goed in de schaduw, zoals:

  • Boshyacinten
  • Scilla´s
  • Winterakoniet

Voorjaarsbloeiers in vochtige grondsoorten:

  • Fritillaria (Meleagris)
  • Leucojum
  • Narcissus 'Poeticus'

Conclusie

Er zijn veel verschillende soorten voorjaarsbloeiers die geschikt zijn voor verschillende soorten tuinen en grondsoorten. Of een voorjaarsbloeier in de zon of schaduw kan groeien, hangt af van de specifieke soort. De één staat graag in droge grond en de ander heeft liever natte voeten. Er is dus voor iedere tuin wel een geschikte voorjaarsbloeier te vinden.

Oogsttijd

De bloembollen worden rond juli, na de bloei, door de kweker uit de grond gehaald. Producten worden eerst gedroogd zodat ze goed bewaard kunnen worden tot ze in de herfst ingeplant kunnen worden en de bollen hun kwaliteit kunnen behouden. De bloembollen zijn van augustus tot en met december te verkrijgen bij de Bloemoloog.

Bloembollen bestellen

Vanaf 1 maart start de voorverkoop in onze webshop voor de voorjaarsbloeiende bloembollen.

Tijdens de pre-sale bestel je bij ons alvast jouw gewenste producten, zo ben je er zeker van dat jouw lievelings nog op voorraad is en wij versturen jouw pakket zodra alles compleet is.

De bloembollen die in de pre-sale zijn besteld, worden medio september geleverd. Vanaf dit moment kunnen de bloembollen direct in de tuin of in bakken op het balkon geplant worden.

Hieronder vindt u al onze biologisch gekweekte bloembollen en knollen die in het voorjaar van januari tot en met juli bloeien.

Hopelijk zit er iets moois voor u tussen!Bestel nu biologische
voorjaarsbloeiers

Levering in september tijdens de planttijd!Verzorging van bloembollen

Voorbereiding

Om ervoor te zorgen dat een plant en haar bloemen zich optimaal ontwikkelen, zou de bodem van tevoren kunnen worden gevoed. Wij adviseren hiervoor Bio Kultura.

Voorjaarsbloeiers:

Plant de voorjaarsbloeiende bloembollen in de herfst tot einde december in de grond. Geef hierbij geen water. Dit krijgen ze gedurende de winter automatisch door de regen. Plant de bloembollen 2 tot 3 keer zo diep als de bol zelf is. Is een bloembol 5 centimeter groot, dan wordt ze 10 tot 15 centimeter diep in de grond geplant. In het vroege voorjaar bloeien de bloembollen die in de herfst geplant zijn.

Verwilderingsbollen kunnen in de grond blijven zitten en komen jaarlijks terug.

De bekende geurende hyacinten en tulpen worden het beste na de bloei, als het blad helemaal verdord is, uit de grond gehaald. Deze worden 's zomers op een warme plek, bijvoorbeeld in de schuur bewaard en worden dan in de herfst opnieuw in de grond geplant. Zo kunt u lange jaren genieten van de bloembollen.

Herfstbloeiers:

Sommige herfstbloeiende bloembollen worden in de zomer of in de vroege herfst geplant voor bloei in de herfst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de saffraan krokus, deze wordt verkocht tijdens de verkooptijd van de voorjaarsbloeiers en zijn leverbaar van augustus tot 15 oktober.

Ben je toch op zoek naar biologische zomerbloeiers? Klik dan hier.

Ieder bedrijf dat biologische producten verhandelt, moet hiervoor bij Skal bio controle
zijn gecertificeerd. Skal zet zich in voor een aantoonbaar betrouwbare biologische sector.

Volg ons!

Voor leuke weetjes over bloembollen of coole marktlocaties volgt u ons op social media.

Groot inkoop? Vraag de gratis en vrijblijvende aanbodslijst aan!