Dahlia's planten en verzorgen | BloemoBLOG

Dahlia's planten en verzorgen | BloemoBLOG

Inplanten

Dahliaknollen plant je in het voorjaar van maart tot en met mei. Je kunt ze alvast in een pot binnen voortrekken zodat ze al een voorsprong hebben of u wacht nog even tot midden mei, tot de vorst echt weg is.

Mocht je ervoor kiezen om de knollen alvast binnen in een pot te laten groeien (voortrekken) dan neem je een diepe pot zodat de knollen voldoende plaats hebben om te kunnen groeien. Hou de grond iets vochtig tot de laatste nachtvorst geweest is. Je kunt de pot dan buiten zetten of ervoor kiezen om de knollen uit de pot te halen en in de volle grond te planten. In dit geval dompel je de pot een halve dag in het water, plant de knol daarna ongeveer 5 centimeter onder de grond, op een zonnige plek met gedraineerde grond. Ze houdt niet van natte voeten!

Verzorging

De dahlia is een snel groeiende plant die wat voeding nodig heeft. Neem hiervoor gewone organische koeienmest, geen paardenmest, dit is te scherp voor de knollen. De verse blaadjes van de dahlia zijn erg smakelijk, dus bescherm de dahlia ook tegen slakken.

Tips voor meer plezier van uw Dahlia:

  • Als het plantje ongeveer 20 centimeter hoog is kun je het topje eruit knijpen. Hierdoor zal de plant wat voller uitgroeien.
  • Ondersteun dahlia's die rond een meter hoog worden. Hierdoor knakken ze niet om.
  • Haal de kleine zijknopjes eruit voor grotere bloei.
  • Verwijder de uitgebloeide bloemen. Hierdoor motiveer je de dahlia om nieuwe bloemen te maken.

Overwinteren

Als de plant in de late herfst uitgebloeid is, haal je de knollen uit de grond. De oude stengels van de plant zijn hol. Let er even op dat er geen water in zit. Het beste wordt de knol op een droge plek een week op de kop gehouden om te drogen. De knol kan meestal ook gesplitst worden, zo krijg je steeds meer dahlia's. Bewaar de knollen op een droge en koele plek en plant ze het jaar erop weer opnieuw in.

Knollen inkopen

Dahliaknollen zijn te koop van januari tot en met mei. Bekijk ons aanbod in de webshop onder zomerbloeiers

Terug naar blog