Bio-Kultura is ervan overtuigd dat de bodem de basis is voor je planten, je tuin en bijdraagt aan behoud van de natuur. Ook vinden zij dat het niet moeilijk moet zijn om die goede en duurzame basis te leggen. Ze verkopen drie kwalitatief hoogwaardige producten die geschikt zijn voor elke plant en elk type tuin. Hun biologische potgrond, tuinaarde en mestcompost zijn biologisch gecertificeerd en met de grootste zorg samengesteld.

Bio-Kultura gaat hierin verder dan een certificaat. Zo gebruiken ze geen tuinturf en richten ze zich op hoogwaardige soorten compost. Ze stellen de producten zelf samen, onder toezicht van certificeerder Control Union. Ook staan zij als enige producent van potgrond, tuinaarde en compost op de inputlijst van SKAL. Ze vullen de producten in big bags of zakken en laten deze door hun vervoerder bij je thuis afleveren.

Hun producten zijn vanuit de praktijk ontstaan op hun biologische vaste planten kwekerij (kwekerij van Houtum) in Doorn. www.kwekerijvanhoutum.nl

Shop Bio Kultura pakketten

Wat is het verhaal achter Bio-Kultura?

De producten van Bio-Kultura waren oorspronkelijk bedoeld voor eigen gebruik – om zo de grond op hun kwekerij te verbeteren. Toen Jan van Houtum meer dan 25 jaar geleden het stuk grond voor de kwekerij kocht, was de grond uitgeput. Hij geloofde dat een vruchtbare tuin begint bij de basis – de bodem, het huis van de plant. Hij ging aan de slag met een eigen mestcompost en zag de grond elk jaar opknappen. In de loop der jaren is het een schitterende kwekerij geworden waar plant en dier het naar hun zin hebben.

Zo rond 2008 waren ze voor de kwekerij op zoek naar een potgrond die voldeed aan hun eisen. Die konden ze niet vinden. Dus ontwikkelden ze hun eigen product. Een potgrond die biologisch en ecologisch goed in elkaar zit én werkbesparend is. Ze stelden strenge eisen aan de potgrond. Deze moest luchtig zijn voor een optimale ontwikkeling van wortelstelsels en voldoende voeding bevatten voor een groeiseizoen. Na twee seizoenen testen kwamen ze tot de ideale potgrond. Ook anderen kregen steeds meer belangstelling voor de potgrond en de mestcompost. Toen hebben zij besloten om Bio-Kultura op te richten.

Tot slot voegden ze tuinaarde toe – voor het ophogen van borders, bedden en de moestuin. Ze ontwikkelden kwalitatief hoogwaardige aarde die bij het bijvullen direct een boost geeft aan je tuin. Daarom besloten zij geen turf (een dood product), maar compost toe te voegen. De tuinaarde zorgt daarmee voor een humus-opbouwende werking – ter versterking van de vruchtbare laag in de bodem. De vraag naar producten kwam intussen uit het hele land. Om zoveel mogelijk mensen te helpen met een goede basis voor hun tuin, hebben ze hun productie verhoogd.

De Bloemoloog raadt iedereen eens een kijkje te nemen op hun website voor de beste biologische potgrond, tuinaarde, meststoffen en andere bodemverbeteraars.

www.bio-kultura.nl

Woon je in de buurt van Doorn? Dan raden wij aan zeker eens een kijkje te nemen op hun fantastisch gelegen biologische kwekerij vol met inheemse- en vaste planten! www.kwekerijvanhoutum.nl