Hoe en wanneer plant je knollen?

Wat zijn knollen?

In de wereld van bloembollen schalen we vele gewassen onder bollen, zoals de knollen van een dahlia. Dit zijn vlezige wortelstokken, maar worden vaak wel bloembollen genoemd. De gladiolenknollen worden over het algemeen ook geschaald onder bloembollen. Ieder gewas wordt weer anders ingeplant.

De ene soort is winterhard, die kan eventueel ook in de winter in de grond geplant worden, als het weer het toe laat terwijl de andere soort nog even op een koele plaats bewaard moet worden tot het weer warmer wordt.

Hoe plant je de knol van een dahlia?

Hoe moet je een dahlia inplanten?Knollen zoals die van een dahlia plant je op een manier dat de oude afgeknipte stengel van het vorige jaar naar boven wijst. Je graaft rond midden mei een gat die net iets dieper is dan de knol zelf en spreid de knoldelen over de grond. Zorg ervoor dat de knol, exclusief de oude stengel ongeveer 2 tot 5 centimeter bedekt is met grond.

De plantafstand is 40 centimeter.

Dahliaknollen bed

Wil je ook een zee met dahlia bloemen? Graaf een groot gat zoals op de foto hieronder en plant vele knollen bij elkaar. Op deze manier mag je de knollen, voor een compacte bloei, zelfs wel 30 centimeter uit elkaar zetten.

Biologische dahliaknollen bed


Hoe plant je gladiolen?

Gladiolenknollen zijn platte schijven met aan de onderkant meestal groeipuntjes van nieuwe wortelen rondom de kern van de knol. Aan de bovenkant bevindt zich meestal rond de planttijd in mei, na de ijsheiligen, de nieuwe uitloper. De knol wordt minimaal 3 keer zo diep geplant als de knol zelf hoog is en 3 keer zo ver uit elkaar als de knol breed is.

Gladiolenknol van de Bloemoloog


Hoe plant je de knollen van een calla?

De knollen van een calla bestaan meestal uit meerdere kleine knollen die aan elkaar lijken gegroeid te zijn. De bolvormige kant is dan ook de bovenkant en meestal tijdens de planttijd in mei, na de ijsheiligen, zijn de nieuwe uitlopers zichtbaar rondom de kringen die op de foto zichtbaar zijn.

Bovenkant van een calla knol op Bloemoloog.nlPlant de knol minimaal 5 centimeter onder de grond. Een calla produceert namelijk wortelen vanaf de bovenkant van de knol en niet vanaf de onderkant. Hierdoor kan ze voldoende water opnemen voor uitbundige bloei tijdens de warme zomerdagen.

Hoe plant je een agapanthus?

Een agapanthus is een geval apart. Het is een knol, maar ook een wortelstok tegelijk. Het is dan ook een vaste plant, maar alleen als de winter het toe staat.Biologische agapanthus knol van Bloemoloog.nl De knol wordt het liefste in een pot binnenshuis voorgetrokken vanaf maart. Dit geeft namelijk de kans dat ze niet alleen in de zomer bloeit, maar ook in de herfst als het een warme zomer is. Plaats de plant na de ijsheiligen dan in de tuin.

De knollen worden het liefste ook iedere 5 jaar gedeeld. Je kan dan zo tussen de nieuwe groeineuzen door snijden met een scherp mes of een zaag. Op de foto is goed zichtbaar hoe dat eruit ziet. Je ziet ook groene puntjes aan de bovenkant van de knol. Die mogen net boven de grond steken bij het inplanten van de agapanthus.

Hoe plant je krokus knollen?

Ook wordt hier weleens gesproken over "krokus bollen", maar in feite groeien krokussen uit knollen. De knollen worden in de herfst in de grond geplant. De plantdiepte is 2 tot 3 keer de hoogte van de knol en de plantafstand is 2 tot 3 keer de breedte van de knol.

Hoe plant je de knollen van een saffraankrokus?

De saffraankrokus is een herfstbloeier en wordt in de zomer of uiterlijk 15 oktober geplant, zodat ze diezelfde herfst nog bloeit. Plant de knollen 15

Hoe plant je een saffraankrokus?

centimeter diep in de grond. De saffraankrokus sterft jaarlijks af en maakt net zoals andere krokussen nieuwe knollen aan de bovenkant van de oude knol. Hierdoor groeit de plant ondergronds jaarlijks iets omhoog en moeten na een paar jaar dan opnieuw 15 centimeter diep ingeplant worden. Hierbij kunnen de knollen ook meteen uit elkaar gedeeld worden.

Hoe vermeerdert een saffraankrokus

 

Tja, vieze handen van de Bloemoloog door met de handen in te planten en uit te graven...

Je kan ook een bollenplanter of ander tuingereedschap van de Moestuinwinkel bestellen om het werk wat lichter te maken.


Deze warmtekiemer is ook een droogbloeier. Je hoeft haar niet in de grond te planten om haar in de bloei te krijgen. Zelfs dan kan ze, zoals op de foto hieronder, 2 bloemen per knol produceren. Wel aan te raden is om haar tijdens de bloei snel in de grond te planten zodat ze nog enige kracht kan opladen en wellicht zo het volgende jaar weer kan bloeien.

Biologische droogbloeiende saffraankrokus van Bloemoloog.nl

Hoe plant ik de knolletjes van winterakoniet?

De knollen van de Eranthis, ook bekend als winterakoniet, laat je eerst een halve dag in water weken voordat je ze in de grond plant. Hierdoor zuigen de knollen zich vol en kunnen ze sneller en beter wortelen. De knollen zijn klein, rond en zwart en bestaan vaak uit twee kanten. De onderkant is egaal en de bovenkant heeft een wratachtige structuur, waar het plantje uit groeit. De knollen kunnen het hele jaar door geplant worden.

Hoe plant je winterakoniet knollen

Hoe plant ik de knolletjes van anemonen?

Hetzelfde als hierboven geldt voor de anemoon. Deze knollen lijken erg op de knollen van de winterakoniet.

 

Hoe plant je anemoon knollen?

Knollen bestellen

Bij de Bloemoloog kan je het hele jaar door biologisch gekweekte knollen bestellen. Voor zowel zomerbloeiers als voorjaarsbloeiers bieden we knollen aan.

Skal biologisch certificaat van Bloemoloog.nl

Skal nr: 109459

Onze filosofie is dat wat je in de grond stopt moet bijdragen aan een betere planeet; naast dat bloemen van zichzelf een pracht zijn voor het oog, dragen zij bij aan een habitat voor insecten als vlinders en bijen. Zo kunnen wij bijdragen aan een gezond eco-systeem op onze planeet met voldoende bio-diversiteit.

Naar de Shop