Hoe en wanneer plant je vaste planten?

Wat zijn vaste planten

Vaste planten hebben een levenscyclus van meerdere jaren. Ze overleven de winterperiode doordat ze hun bovengrondse delen laten afsterven en energie opslaan in hun wortels of knollen. In het volgende groeiseizoen komen ze weer tevoorschijn.

Er zijn talloze soorten vaste planten beschikbaar, variërend in grootte, vorm, bloeitijd, bloemkleur en bladtextuur. Ze hebben vaak verschillende seizoensgebonden kenmerken. Sommige vaste planten bloeien bijvoorbeeld in het voorjaar, terwijl andere in de zomer of in de herfst bloeien. Hierdoor kun je met de juiste selectie van vaste planten een kleurrijke en bloeiende tuin hebben gedurende het hele groeiseizoen.

Kan ik 's winters vaste planten inplanten?

Hoe plant je aardbeienwortelen in de grond?

In de winter kan je winterharde vaste planten zoals aardbeienplanten, of salie in de grond planten. De wortels van aardbeien zijn dun, maar wel heel robuust. Deze kunnen meteen na aankoop en thuislevering in de grond geplant worden, ongeacht of het nog gaat vriezen.

Laat bij het inplanten de bovenkant van de wortelstok een stukje uit de grond steken. Hou 20 centimeter afstand van plant tot plant.

Pioenrozen wortelstokken planten

De wortelstokken van een pioenroos, ook wel rizomen (rhizoma) genoemd, 
Hoe plant je pioenrozen?plant je zo dat de nieuwe roze uitlopers die al zichtbaar zijn net boven de grond steken. Een pioenroos houdt er niet van om diep in de grond te zitten. Dit veroorzaakt problemen in bloei. Het beste trek je de wortelstok na een paar jaar ook weer iets omhoog zodat ze niet te diep wegzakt.

De rizomen zijn extreem winterhard dus planten kan van de herfst tot het voorjaar. Hou ongeveer een meter afstand van plant tot plant, de pioenroos kan na jaren namelijk een enorme omvang aannemen. 

Hoe plant ik de wortelen van vaste planten met groen eraan? 

Hoe plant ik de wortelen van Kniphofia

De lange, dunne wortelen van een kniphofia, die de hele winter groen kan blijven, worden zo ingeplant dat alle wortelen net met aarde bedekt zijn en de groene bladeren boven de grond staan. Zo zorg je ervoor dat de groene bladeren niet wegrotten door de vochtige aarde.

Ze kunnen het hele jaar door worden ingeplant want de wortelen zijn extreem winterhard.


Verzorging van vaste planten

Over het algemeen zijn vaste planten relatief gemakkelijk te onderhouden. Ze vereisen meestal regelmatig water geven, bemesting en snoeien. Sommige soorten kunnen echter meer specifieke verzorgingseisen hebben.

Duurzaam

Omdat vaste planten meerdere jaren meegaan, dragen ze bij aan de duurzaamheid van een tuin. Ze verminderen de behoefte aan jaarlijkse herbeplanting, wat zowel kostenbesparend als milieuvriendelijk is.

Vaste planten kunnen ook helpen bij het verbeteren van de bodemkwaliteit. Hun wortelsysteem helpt bij het vasthouden van vocht, het voorkomen van erosie en het verrijken van de bodem met organisch materiaal naarmate ze afsterven en ontbinden.

Biologische vaste planten kopen

De Bloemoloog werkt uitsluitend samen met Skal gecertificeerde kwekers. Hierdoor kunt u met een gerust hart vaste planten inplanten die insecten vele jaren van voedsel zullen voorzien.

Wanneer kan ik vaste planten bestellen?

Op Bloemoloog.nl zijn de vaste planten in wortelvorm van januari tot juni te bestellen. De levering vindt plaats vanaf begin maart tijdens de planttijd.

Vaste planten op de markt kopen

Van januari tot juni zijn de wortels van de vaste planten zelf uit te zoeken uit de gaasbakken op de markt. Bezoek ons op één van onze evenementen en maak er een leuke dag van.

Skal biologisch certificaat van Bloemoloog.nl

Skal nr: 109459

Onze filosofie is dat wat je in de grond stopt moet bijdragen aan een betere planeet; naast dat bloemen van zichzelf een pracht zijn voor het oog, dragen zij bij aan een habitat voor insecten als vlinders en bijen. Zo kunnen wij bijdragen aan een gezond eco-systeem op onze planeet met voldoende bio-diversiteit.

Naar de Shop