Hoe en wanneer plant je bloembollen?

Wat zijn bloembollen?

Narcissenbol door midden gesneden van Bloemoloog.nl

Bloembollen dienen als opslagplaats voor voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten en mineralen. Deze voedingsstoffen worden gebruikt om de plant te voeden tijdens de groeiperiode.

Een bloembol bestaat uit verschillende lagen, ook wel rokken genoemd. De buitenste laag wordt de schaal genoemd en beschermt de binnenste delen van de bol. Binnenin bevindt zich een centraal punt, het groeipunt of de spruit, waar de nieuwe scheuten en wortels zich ontwikkelen.

Bloembollen spelen een belangrijke rol bij de reproductie van planten. Ze kunnen zich vermenigvuldigen door nieuwe bollen te vormen, die zich ontwikkelen als zijbollen rond de moederbol.

Welke bollen in de herfst planten?

Voorjaarsbollen zoals allium, muscari en tulpen worden het beste in de herfst, vanaf oktober tot januari in de grond geplant. Sneeuwklokjes kunnen al eerder worden geplant, vanwege de vroege bloeitijd en het sneller uitdrogen van de bollen.

Welke bollen in het voorjaar planten?

Vorstgevoelige zomerbollen zoals die van dahlia's of geluksklaver worden in het voorjaar na de ijsheiligen geplant, zodat er geen kans is op vorstschade. Binnenshuis voortrekken mag ook al vanaf maart bij deze warmtekiemers, zodat ze 's zomers eerder in de bloei komen.

Hoe diep moeten bollen geplant worden?

Bij bloembollen is er een ezelsbruggetje die je goed kan onthouden. De plantdiepte is bij alle bloembollen 2 tot 3 keer de hoogte van de bol en de plantafstand is 2 tot 3 keer de breedte van de bol. Kleine bloembollen worden dus ondieper geplant dan grote bloembollen. 

De bloembollen kunnen ook voor de helft uit de grond steken voor een decoratief effect. Dit kan bijvoorbeeld in ondiepe plantschalen gedaan worden. Echter zullen de bloembollen dan tijdens het wortelen, door de groeiende wortelen, zichzelf omhoog drukken. In dit geval dien je de bloembollen weer terug de grond in te drukken, zodat die zich stevig in de grond kan vestigen.

Waar plant ik bloembollen het beste?

De meeste bloembollen zoals de botanische tulpen zijn exotische imigranten uit bijvoorbeeld het Middelandse-Zeegebied. Deze krijgen het liefste een zonnige standplaats. Er zijn uitzonderingen voor die exoten zoals de Spaanse hyacint die ook goed in de schaduw gedijt. 

Bloembollen van scilla's of zomerklokjes kunnen goed onder bladverliezende bomen. Waar de bloembollen tijdens de bloei zon krijgen, maar tijdens de hete zomerdagen een coole rustplaats hebben, om zo het jaar erna weer volop te bloeien.

Wat te doen als bloembollen zijn uitgebloeid?

Als de bloemen verwelken kunnen deze bovenin de bloemsteel worden weggeknipt, zodat zaad niet kan vormen en geen kracht kan wegnemen van de moederbol. De rest van de plant dient, tot het compleet afgestorven is, nog als krachtopname van de zon. Zo verkrijgt de bol nog alle beetjes voeding en zal ze erna in ruststand gaan.

Welke bloembollen komen elk jaar terug?

Verwilderingsbollen zoals narcissen blijven, vanwege hun resistente bollen na de bloei in de grond zitten en bollen die 's zomers meer warmte nodig hebben zoals hyacinten worden na de bloei uit de grond gehaald en op een warme plek in de schuur bewaard. De bloembollen worden dan vanaf oktober weer opnieuw in de grond geplant.

Hoe plant je tulpen?

Hoe plant ik tulpen?

Een tulpenbol heeft een puntige bovenkant. Aan de onderkant van de bol zie je de wortelkroon zitten met soms het oude bloemsteeltje er nog aan. Plant de bol met het puntje omhoog, ongeveer 10 centimeter in de grond en 10 centimeter uit elkaar.

De foto hieronder is door de Bloemoloog aangelegd voor een pluktuin, waar de bloemen worden geplukt en dus ook geen krachten meer kunnen opnemen na de bloei. De tulpen zijn dan voor eenmalig gebruik en kunnen dan dichter op elkaar geplant worden voor een voller effect.

Hoe plant ik tulpen voor een pluktuin?

Hoe plant je keizerskronen?

De bloembollen van een Fritillaria imperialis, ook wel keizerskroon genoemd, zijn ten eerste zeer kwetsbaar. Bij het inplanten dient men voorzichtig om te gaan met de ronde zware bollen. Als ze vallen breken ze en zullen ze kapot gaan. De bol is erg bijzonder, want deze heeft een gat door de bloemstengel van het jaar ervoor die totaal opgedroogd en verdwenen is. De bol moet horizontaal de grond in. Dat betekend met het gat naar de zijkant zodat er geen water in loopt, om zo bolrot te voorkomen. Dit geld ook voor de Fritillaria 'Persica'.

Hoe plant ik keizerskronen in de grond?

Hoe bewaar ik bloembollen?

Als je bij ons bloembollen hebt gekocht en thuisbezorgd hebt gekregen en je wil de bloembollen nog even laten liggen, dan adviseren wij om de verzenddoos met bollen erin te openen en die op een geventileerde koele plaats te bewaren tot het moment dat je wil planten.

Wat als ik bloembollen te laat inplant?

Ben je vergeten om je voorjaarsbloeiende bloembollen voor januari in te planten? Plant ze evengoed in de grond, ook als er al vorst is voorspeld. Als de bloemen dit jaar niet volledig tot haar recht komen, zullen de bloembollen wellicht het jaar erna weer volop bloemen produceren. Geef in dat geval wat extra voeding, zodat de bollen goed op kracht kunnen komen.

Bloembollen kopen?

Bij de Bloemoloog zijn het hele jaar biologische bloembollen te verkrijgen in de webshop, maar ook op één van onze markten. Bezoek ons op prachtige locaties, waar onze snoepkraam voor jou ter beschikking staat.

Bloembollenkraam van Bloemoloog.nl

Skal nr: 109459

Onze filosofie is dat wat je in de grond stopt moet bijdragen aan een betere planeet; naast dat bloemen van zichzelf een pracht zijn voor het oog, dragen zij bij aan een habitat voor insecten als vlinders en bijen. Zo kunnen wij bijdragen aan een gezond eco-systeem op onze planeet met voldoende bio-diversiteit.

Naar de Shop