Biologische bloembollen voor bijen kopen bij bloemoloog.nl

Het Belang van Biologische Bloembollen voor Bijen

In onze steeds verstedelijkende wereld, waar de natuur vaak het onderspit delft, groeit gelukkig het bewustzijn over de belangrijke rol die bijen spelen in ons ecosysteem. Bijen zijn niet alleen de onzichtbare helden van de bestuiving van gewassen, maar ook de bewakers van biodiversiteit.

Een eenvoudige, doch krachtige manier om bijen te ondersteunen, is het gebruik van biologische bloembollen in onze tuinen en openbare ruimtes. Zo kiezen steeds meer gemeentes in Nederland ervoor om biologische bloembollen aan te planten om zo ook een handje mee te helpen aan de bijenstand.

De Betekenis van Biologische Bloembollen

Bloembollen voor bijen van de Bloemoloog

Biologische bloembollen worden zonder het gebruik van chemische pesticiden en kunstmeststoffen geteeld. Ze worden gekoesterd met diepe eerbied voor het milieu, waardoor ze niet alleen goed zijn voor de bijen, maar ook voor de algehele gezondheid van ons ecosysteem. Het gebruik van biologische bloembollen draagt bij aan een duurzame en natuurvriendelijke omgeving, en dit heeft een positieve impact op de hele keten van het leven.

Bloembollen voor Bijen Gedurende het Jaar

Het belang van vroegbloeiende bloembollen voor bijen ligt in hun vermogen om voedsel en vitale hulpbronnen te bieden op een cruciaal moment, waardoor bijen een gezonde start van het seizoen hebben. Hoewel bijen in de vroege lente vaak actiever op zoek zijn naar voedsel na de winter, hebben ze gedurende het hele groeiseizoen en zelfs in de herfst voedingsbronnen nodig.

Sommige bijensoorten, zoals hommels, hebben ook voedsel nodig tijdens de herfst terwijl ze zich voorbereiden op de winter. Het aanbieden van bloeiende bloembollen geeft bijen de kans om voedselreserves op te bouwen voordat de koude maanden aanbreken.

Welke Bloembollen verwelkomen Bijen

 1. Sneeuwklokjes: Sneeuwklokjes zijn niet alleen sierlijk, maar ook een belangrijke bron van nectar voor bijen in het vroege voorjaar, wanneer voedsel schaars is.

 2. Krokussen: Deze vroege bloeiers voorzien bijen van waardevol voedsel na de lange wintermaanden en dienen als een vrolijke welkomstgroet aan de lente.

 3. Botanische Tulpen: Met hun kleurrijke en unieke bloemvormen trekken botanische tulpen de aandacht en bieden ze bijen een overvloed aan voedzame nectar.

 4. Liatris: Met hun kenmerkende bloemaren bieden Liatris bloemen niet alleen visuele aantrekkingskracht, maar ook voedzame nectar voor bijen.

 5. Alliums: De leden van deze familie, variërend van uien tot sieruien, zijn een aantrekkelijke keuze voor bijen en voegen een artistiek tintje toe aan de tuin.

 6. Gladiolen: Deze bloemen zijn een waar feestmaal voor bijen, die dol zijn op hun overvloedige nectar in de hete zomermaanden.

 7. Dahlia's: Deze kleurrijke bloemen bloeien tot in de late herfst en voorzien bijen van een constante bron van voeding, waardoor ze tot het laatste moment in de herfst blijven rond zoemen.

Tips voor het Planten van Biologische Bloembollen voor Bijen

 1. Kies biologische bloembollen: Koop bloembollen van betrouwbare biologische kwekerijen om zeker te zijn van de natuurvriendelijke herkomst. Deze zijn te allen tijde voorzien van het Skal keurmerk.

 2. Diversiteit is belangrijk: Plant verschillende soorten bloembollen om een continue bron van voeding te bieden gedurende het hele groeiseizoen. Dit bevordert niet alleen de gezondheid van bijen, maar ook die van andere bestuivende insecten.

 3. Natuurlijke bestrijdingsmiddelen: Vermijd het gebruik van chemische pesticiden en kies voor natuurlijke alternatieven om de gezondheid van bijen en andere nuttige insecten te beschermen. Een gezond ecosysteem trilt van leven.

 4. Onderhoud een gezonde bodem: Een gezonde, vruchtbare bodem is essentieel voor de groei van sterke en vitale bloembollen. Het biedt een stevig fundament voor een weelderige bloementuin.

 5. Water wijselijk: Geef bloembollen matig water om schimmelgroei te voorkomen en de algemene gezondheid van de planten te bevorderen. Een gebalanceerde vochtigheid creëert een gastvrije omgeving voor bijen en andere nuttige insecten.

Door bewust te kiezen voor biologische bloembollen, kunnen we allemaal bijdragen aan het behoud van de bijenpopulatie en tegelijkertijd genieten van prachtige, kleurrijke bloementuinen.

Wat kan ik nog meer voor bijen doen?

Naast bloembollen zijn er ook andere elementen in je tuin die bijen kunnen ondersteunen en aantrekken.

 1. Vaste Planten en Bloemen: Naast bloembollen kun je vaste planten en bloemzaden in de tuin plaatsen die gedurende verschillende seizoenen bloeien. Kies voor een mix van planten met verschillende bloeitijden om een continue bron van voedsel te bieden.

 2. Kruiden en Medicinale Planten: Veel kruiden en medicinale planten hebben bloemen die bijen aantrekken. Plant bijvoorbeeld lavendel, tijm, rozemarijn en salie, die niet alleen bijen aantrekken maar ook andere nuttige insecten.

 3. Struiken en Bomen: Bepaalde struiken en bomen bieden een overvloed aan bloemen en nectar. Overweeg het planten van bloeiende struiken zoals buddleja (vlinderstruik), vlinderstruiken en fruitbomen.

 4. Waterbronnen: Bijen hebben ook toegang tot water nodig, vooral op warme dagen. Overweeg het plaatsen van ondiepe bakken met water in je tuin, zodat bijen kunnen drinken.

 5. Kruidenier Tuinieren: Laat een klein deel van je tuin ongetemd. Wilde bloemen en onkruiden kunnen dienen als belangrijke voedselbronnen voor bijen. Denk hierbij aan paardenbloemen, klavers en andere inheemse wilde bloemen.

 6. Nestelplekken: Overweeg het creëren van nestelplekken voor bijen, zoals bijenhotels. Bijen hebben veilige plekken nodig om te nestelen en hun eieren te leggen.

 7. Vermijd Pesticiden: Het vermijden van het gebruik van pesticiden is essentieel. Deze chemicaliën kunnen schadelijk zijn voor bijen en andere bestuivende insecten.

Imkers voor bijen

Verder verwijst de Bloemoloog graag naar de website van de BD Imkers waar nog meer te lezen is over wat je verder nog kunt doen voor de bijen.
Jaarlijks worden wij uitgenodigd op hun BD Imkerdag om met onze verkoopstand biologische bloembollen te verkopen. Dit jaar zal die op 24 februari plaats vinden.

Bloemoloog bij de BD Imkerdag
Zurück zum Blog